"کینوآ، بکاریم یا نه؟!"
محصولی جدید و تقریبا ناشناخته، محصولی که در زمره غلات قرار دارد و امسال کشاورزان در شهرستان بمپور، تولید نسبتا انبوه آن را تجربه کرده اند.
"کینوآ "
کینوآ گیاه بومی کوههای آند در بولیوی، شیلی و پرو که قدمتی بیش از پنجهزار سال دارد و اکنون نیز در آمریکای جنوبی در سطح وسیعی در حال کشت است.
کاشت کینوآ از اواخر دهه80 شمسی به صورت آزمایشی در کشور آغاز و از دو سال گذشته به صورت وسیعتر در استان های مختلف کشت شده است.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز سیستان و بلوچستان، به کفته کارشناسان، کینوآ قابلیت رشد در بسیاری از مناطق آب و هوایی را دارد و در مقابل خشکی، شوری و کم آبی مقاوم است و این همان شرایط آب و هوایی اغلب نقاط سیستان و بلوچستان است.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بمپور گفت: چند سالی است که مرکز تحقیقات کشاورزی بلوچستان که در شهرستان بمپور مستقر است، اقدام به کشت برخی از محصولات کشاورزی در این منطقه به صورت آزمایشی مانند آفتاب گردان، ذرت اصلاح شده و پنبه کرده است که یکی از محصولات خاص مورد آزمایش و سنجش در این منطقه، کینوآ است.
هودیانی افزود: چند کشاورز، سطح زیر کشت آزمایشی محصول کینوآ را از دو هکتار سالهای قبل، در سال زراعی جاری به 20هکتار افزایش داده اند و محصول خود را با موفقیت و بیشتر از حد انتظار برداشت کردند.
وی گفت:میزان برداشت مورد انتظار یک تن و 400 تا یک تن و 800کیلوگرم در هر هکتار بود، اما این کشاورزان امسال دو تن محصول در هر هکتار برداشت کردند.
کینوآ هنوز در کشور چندان شناخته شده نیست و اغلب مردم حتی نام آن را نشنیده اند.
تنها افرادی که با آن آشنایی دارند، تعدادی از ورزشکاران و برخی افراد مبتلا به بیماری سلیاک هستند.
کینوآ، بسیار سهل الهضم بوده و افراد مبتلا به سلیاک که دستگاه گوارش آنان قادر به هضم نان گندم نیست، می توانند به راحتی کینوآ را در رژیم غذایی خود، جایگزین نان کرده و مواد غذایی مورد نیاز خود را از این طریق تامین کنند.
مدیر جهاد کشاورزی بمپور می گوید: کینوآ دارای صددرصد پروتئین و بدون قند است و می تواند مکمل غذایی خوبی برای تامین انرژی ورزشکاران رشته های ورزشی سنگین و مبتلایان به دیابت هم باشد.
محصولات کینوآ که در حال حاضردر برخی از شهرستانهای بزرگ و آن هم در برخی از فروشگاه ها به فروش می رسد، با قیمت نسبتا زیاد، از خارج کشور وارد می شود.
یکی از ورزشکاران رشته بدن سازی، می گوید برخی از محصولات کینوآ را باید با قیمتی بیش از 200هزار تومان از دیگر نقاط کشور سفارش داد.
فیروزکوهی، کارشناس تغذیه می گوید، خواص بسیاری برای این محصول مطرح می شود که می توان آن را در رژیم های غذایی گنجاند، اما از آنجا که هنوز به آسانی در دسترس نیست، از توصیه و تجویز آن صرفه نظر می کنیم.
هودیانی، مدیرجهادکشاورزی بمپورمی گوید: توسعه کشت کینوآ در این شهرستان با مشکلاتی مواجه است، از جمله کمبود تجهیزات مورد نیاز مانند کمباین، زیرا این تجهیزات، بنا به ضرورت فعلی، بیشتر در دیگر مزارع به ویژه مزارع گندم مورد استفاده قرار می گیرد.
هودیانی می گوید: کشاورزان بومی منطقه هم که سالها به کشت چند محصول عادت کرده اند، در مقابل تغییر الگوی کشت مقاوت نشان می دهند و از نتیجه کار واهمه دارند که لازم است با آموزش های ترویجی، کشاورزان را به کشت دیگر محصولات از جمله کینوآ ترغیب کرد.
وی گفت: البته بارها هم مشاهده شده که مراکز تحقیقات کشاورزی، حاصل و نتیجه تحقیقات خود را ترویج نکرده اند تا دانش خود را در اختیار کشاورزان و بهره برداران بخش کشاورزی قرار دهند و مشوقی برای تغییر الگوی کشت باشند.
هودیانی افزود: با توجه به شرایط آب و هوایی مساعد در منطقه و تمام مزیت هایی که محصول کینوآ دارد، اکنون نباید دغدغه تولید این محصول را داشته باشیم، بلکه باید به صادرات آن به دیگر کشورها فکر کرد.